Salon Bertine bestaat 25 jaar!

Op 1 november bestaat Salon Bertine 25 jaar. Een mijlpaal voor eigenaar Edith Lambrichts uit Stein en al haar medewerkers. “Wat in 1997 begon als grote droom heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen”, vertelt Edith met gepaste trots. “Bij de start was mijn streven om voor mijn veertigste tien salons in de zorg te runnen. Dat doel heb ik met meer dan zestig salons in Nederland en België dubbel en dik gehaald.”

Een kwart eeuw ondernemen
“Wat de sleutel voor dit succes is?”, herhaalt Edith de vraag om zo even bedenktijd te pakken. “Ik denk dat het komt omdat ik mijn werk niet als werk zie. Het is een onderdeel van mijn leven, waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. Het is mijn hobby. Maar dan wel een hobby die ik professioneel uitvoer, met hoge kwaliteitseisen, betrokkenheid en oog voor mijn klanten. Dit doe ik samen met een zeer gemotiveerd team. Ik vind ook belangrijk dat niets vanzelfsprekend is. Je moet er hard voor werken. Toen ik mijn tiende contract voor een salon in de zorg tekende of onlangs mijn meer dan zestigste was het geluksmoment nog net zo groot als bij mijn eerste contract in 1997.”

Gezin en werk
Als werk je hobby is, blijft er weinig tijd over voor andere dingen? “Dat klopt”, zegt Edith onmiddellijk. “Naast mijn werk, is er mijn gezin. Dat zijn mijn twee grote liefdes. Daar stop ik mijn tijd en energie in.” In 25 jaar een bedrijf opzetten dat dat meer dan zestig salons in de zorg heeft, lijkt op een successtory waarbij je maar weinig hobbels op de weg bent tegengekomen? Volgens Edith is gepassioneerd je werk doen het ingrediënt voor succes.
“Maar de laatste drie coronajaren waren wel ontzettend moeilijk voor de meeste ondernemers. Onze salons zijn gevestigd in woonzorgcentra en die zijn heel lang dicht gegaan. En als ze weer eens open waren, was dit voor de eigen bewoners. Klanten uit de aanleunwoningen hadden dan geen toegang. De complete omzet viel stil. Ik ben dan ook erg blij met de ondersteuning van de zorgpartners. Mijn team kon zo ingezet worden als zorgpersoneel. ”

Ondernemerservaring
Maar de overheid had toch heel veel steunmaatregelen? “Dat klopt, maar die golden niet voor mij. Sinds een aantal jaren ben ik ook mede-eigenaar van Total Project Care. Mijn man Silvio en mijn dochter Dané zijn de twee andere eigenaren. Total Project Care is al bijna 20 jaar specialist in legionella preventie en risicobeheer. Twee heel verschillende bedrijven, maar we versterken elkaar enorm. Silvio kan zijn ondernemerservaringen inbrengen in mijn bedrijf en andersom doe ik dat in Total Project Care. Voor de steunmaatregelen was dit echter geen goede combi. Omdat ik dus mede-eigenaar ben, kijkt de overheid naar beide bedrijven en gooit die op één hoop. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) plotseling gaan terugbetalen. Dan heb ik het over een bedrag van zes cijfers. Zo onrechtvaardig. Want mijn personeel is echt niet inzetbaar in het bedrijf van mijn man en omgekeerd ook niet.”

‘Harde kern’
“Gelukkig zijn we vandaag de dag weer op het niveau van voor de coronaperiode. Maar er is wel een nieuwe uitdaging gekomen, namelijk de arbeidsmarkt. Nieuw personeel vinden en behouden is een hele klus. Je stopt best wel wat tijd en energie in het inwerken of opleiden en vervolgens worden ze ‘weggekaapt’ door concurrenten. Of ze kiezen zelf met regelmaat voor ‘jobhoppen’ of willen maar een beperkt aantal uren werken. Gelukkig heb ik de beschikking over een redelijk groot team van vaste medewerkers. Het zijn collega’s die meedenken en zeggen: ‘Hier komen we samen uit’. Op die ‘harde kern’ ben ik enorm trots en dankbaar dat ze deel uitmaken van mijn team.”

Persoonlijke aandacht
Met de winter voor de deur komt ook corona weer om de hoek kijken. “Ik hoop dat we het ergste gehad hebben en dat de deuren van onze salons open kunnen blijven. Niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor onze klanten. Voor hen is een bezoek aan onze kapper, schoonheidsspecialist of pedicure iedere keer weer een speciaal moment. En wij vinden het heerlijk om ze dan even in de watten te leggen en persoonlijke aandacht te geven. Daar krijgen we energie van.”
Terugkijkend op 25 jaar ondernemerschap heeft Edith tot slot als boodschap: ‘Ben tevreden met wat je hebt, geniet van elke dag en datgene wat we voor elkaar kunnen beteken. Laten we ondernemen. Op naar het dertigjarig jubileum van Salon Bertine!’.